Isabella Stewart Gardner Museum Addition - Boston, MA, USA

 Renzo Piano Building Workshop

 In 2004, Pritzker Prize–winning architect Renzo Piano and the Renzo Piano Building Workshop (Genoa, Italy) were selected to design the new wing of the Isabella Stewart Gardner Museum. The design was conceived as a respectful complement to the historic Museum building in scale, form, and materials. The addition proved to be a challenging project due to the vast programmatic demands on a small site. A series of four copper clad boxes house an experimental auditorium, special exhibition space, classrooms, offices, preservation laboratory, cafe, and media center.  Two linear glass sheds house a greenhouse, artist residences, and a new lobby/entrance. Each program posed a unique design challenge continually demanding rigorous coordination between the design team, engineers, and consulting specialists. The addition opened in January of 2012.